Tomme hyller hos Aldi, Rewe og Co.: Hamsterkjøp og mangel på råvarer – alle disse produktene blir knappe


Nesten hver dag kommer det et nytt budskap: Individuelle matvarer blir knappe. Årsaken til dette er krigen i Ukraina. Ganske mange mennesker har hatt en tendens til å kjøpe hamstere siden begynnelsen av krigen. Men det er ikke det største problemet: Mange råvarer blir knappe.

Tomme hyller hos Aldi, Rewe og Co.: Ukraina-krigen og hamstring – alle disse produktene blir knappe

Sennep, mel, matolje – listen over matvarer som allerede begynner å bli knappe eller kan forsvinne fra supermarkedshyllene lagerreol våre i løpet av de kommende månedene blir lengre for hver dag. Krigen i Ukraina gjør at viktige råvarer for fremstilling av enkelte produkter mangler. Hamsterkjøp av enkeltpersoner og hjelpeorganisasjoner bidrar med resten til knappheten. Med mengden mat som vi snart ikke lenger får kjøpt, er det lett å miste oversikten for øyeblikket. Bondelaget advarer også om en massiv priseksplosjon i matsektoren: «Brød kan snart koste ti euro».

Aldi, Rewe, Lidl og Co.: Prisene stiger og hyller og frysere forblir tomme

Knappheten på individuelle matvarer betyr ikke bare at hyllene og fryserene i våre supermarkeder og lavprisbutikker forblir tomme, det driver også opp prisene på enkelte produkter enormt. Næringsmiddelforeninger har derfor i noen uker advart mot lite gjennomtenkte hamsterkjøp, noe som vil forverre situasjonen ytterligere.

Noen markeder har allerede tatt grep og rasjonert mat. Her har kundene kun lov til å kjøpe et visst antall av det respektive produktet. Disse produktene er berørt av matmangelen:

Vegetabilske matoljer og (pålagt) fett: Ukraina og Russland er de viktigste eksportlandene

  • Mel: Ukraina er ikke lenger Europas brødkurv og Russland begrenser også korneksporten
  • Sennep: 80 prosent av sennepsfrøene som importeres her til lands kommer fra Russland
  • Chips og pommes frites: Potetindustrien er også rammet av mangel på raps- og solsikkeolje
  • Egg: Fôrprisene har mer enn doblet seg på svært kort tid
  • Melk: Akkurat som for kyllinger er mangel på dyrefôr også et problem for kyr
  • Nudler, grovt brød, hygieneartikler: Mange produkter har blitt betydelig dyrere og selges i rasjoner som en forholdsregel
  • Honning: Ukraina er den viktigste leverandøren av honning – handelsruter er blokkert

Matforeninger og markeder ber om forsiktighet når du handler

I noen uker nå har matvareforeninger og supermarkedskjeder bedt om forsiktighet når de handler. Hamsterkjøp ville til slutt bare øke prisene enda mer. Federal Association of the German Food Trade (BVLH) har appellert til folk i Tyskland om å avstå fra å kjøpe hamstere. „Vennligst vis solidaritet og kjøp bare det du trenger umiddelbart,“ sa BVLH-talsmann Christian Böttcher tirsdag (15. mars 2022). Redaksjonsnettverket Tyskland hadde tidligere rapportert om det.


Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.